Μπορούμε – Πιστεύουμε – Πρέπει

  • Να δώσουμε όραμα και κίνητρα που θα εμπνεύσουν τους νέους αθλητές μας
  • Να καταρτίσουμε και να υλοποιήσουμε πλάνο οκταετίας για ένα κοινό στόχο
  • Nα φέρουμε στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή αθλητική διοργάνωση
  • Να επενδύσουμε στον τόπο μας για να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης
  • Να αναδείξουμε την περιοχή της Μακεδονίας ως νέο τουριστικό προορισμό

Μπορούμε να το κάνουμε όπως μπορέσαμε και το 2009 με την τελευταία μεγάλη διεθνή διοργάνωση που φιλοξένησε η Ελλάδα.

Τότε, η Θεσσαλονίκη εξασφάλισε τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Τελικού Στίβου και για δύο ημέρες 60.000 φίλαθλοι που κατέκλυσαν το Καυταντζόγλειο Στάδιο έζησαν μοναδικές στιγμές, απολαμβάνοντας  ζωντανά τον μεγαλύτερο αθλητή στίβου όλων των εποχών, το μοναδικό Γιουσέϊν Μπόλτ στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του, μερικές μόνο ημέρες μετά τα δύο ακατάρριπτα έως σήμερα παγκόσμια ρεκόρ σε 100μ. και 200μ.

Και δεν ήταν μόνο ο Μπόλτ, ήταν άλλοι 90 και πλέον Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές που απολαύσαμε όλοι σε δύο ονειρεμένες βραδιές. Ήταν η Άλισον Φίλιξ (200μ.), η Σάνια Ρίτσαρντς (400μ.), η Σέλι-Αν Φρέιζερ-Πράις (100μ.), η Έλενα Ισινμπάεβα (επί κοντώ), η Μπλάνκα Βλάσιτς (ύψος), ο Ντέϊβιντ Ρουντίσα (800μ.), ο Κενενίσα Μπεκέλε (3000μ., 5000μ.), ο Έλιουντ Κιπτσόγκε (3000μ., 5000μ.), ο Ρενό Λαβιλενί (επί κοντώ), η Μέσερετ Ντεφάρ (3000μ.), η Τιρούνες Ντιμπάμπα (5000μ.), η Βίβιαν Τσέριγιοτ (5000μ.), η Μπάρμπορα Σποτάκοβα (ακόντιο), ο Αντρέας Τόρκιλντσεν (ακόντιο)…

Σήμερα, 11 χρόνια μετά, η “Κίνηση για την Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού”, προτάσσει στην διακήρυξή της ως έναν από τους βασικούς πυλώνες του οκταετούς προγράμματός της για την μετεξέλιξη και μετάβαση του ΣΕΓΑΣ σε μία νέα εποχή, την διεκδίκηση και διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου 2028 στη Θεσσαλονίκη, ως μία στρατηγικής σημασίας επιλογή που θα αλλάξει το ρου της  αθλητικής ιστορίας της πόλης, της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Η μετάβαση στη νέα εποχή που είναι δεδομένη, καθώς όπως έχει αποτυπωθεί και στην διακήρυξη της “Αναγέννησης” για την επόμενη μέρα στα διοικητικά του ΣΕΓΑΣ, που την έχουν υπογράψει έως τώρα 84 σωματεία-προπονητές-πρωταθλητές και διακεκριμένες προσωπικότητες, συνοδεύεται από  ένα μεγάλο όραμα, ένα ισχυρό κίνητρο και ένα μεγάλο κοινό στόχο που θα ενώσει όλη την αθλητική οικογένεια για να νιώσουμε υπερήφανοι, να οργανώσουμε και να ζήσουμε από κοντά ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, να δείξουμε το νέο πρόσωπο της Ελλάδας, αλλά και να γίνει η Θεσσαλονίκη το επίκεντρο της Ευρώπης, φιλοξενώντας για μία εβδομάδα το καλοκαίρι του 2028, χιλιάδες αθλητές-συνοδούς-φιλάθλους.

Οι κρίσεις όσο μεγάλες και επώδυνες και αν είναι, έχουν και μία δεύτερη όψη, καθώς δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες για να προκύψει κάτι θετικό. Εμείς δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένη καμία ευκαιρία από τις κρίσεις που βιώνει η χώρα μας από την δεκαετία του 2010 η οποία  έπληξε σχεδόν όλους τους τομείς περιορίζοντας πολλές δραστηριότητες στην Ελλάδα.

 Την  ώρα που ο αθλητισμός δέχτηκε μεγάλη πίεση και ο στίβος ήταν από τα αθλήματα που  δοκιμάστηκαν, παρά ταύτα είχαμε μεγάλη αύξηση αθλούμενων και συμμετεχόντων σε αγώνες δρόμου, μεγάλη αύξηση προσέλευσης παιδιών στα φυτώρια των συλλόγων, καθώς εκατοντάδες άνεργοι γυμναστές έχοντας μηδαμινή βοήθεια και στήριξη από την ομοσπονδία τους, πήραν πρωτοβουλίες και δημιούργησαν νέα φυτώρια. Την ίδια  στιγμή οι γονείς αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις πολύ πιο απαιτητικές επιλογές του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ ή άλλων αθλημάτων  – όσον αφορά το οικονομικό σκέλος – οδηγήθηκαν στην πολύ οικονομικότερη επιλογή που είχαν για τα παιδιά τους, αυτή του κλασικού αθλητισμού.

Σε αυτήν την παρατεταμένη κρίση της δεκαετίας του 2010 λειτούργησαν άψογα τα αντανακλαστικά των γονέων, των νέων γυμναστών, των διαχρονικών αθλητών, των ελεύθερα αθλούμενων και χάρη σε αυτούς βρεθήκαμε σήμερα ως άθλημα να εκφράζουμε ένα μεγάλος μέρος της κοινωνίας, χωρίς όμως να υπάρχει η παράλληλη εξέλιξη και στήριξη στον υψηλό αθλητισμό. Την τελευταία δεκαετία ο Ελληνικός στίβος έπαψε να έχει εξωστρέφεια, σταμάτησαν να διοργανώνονται τα ετήσια διεθνή μίτινγκ (Ολυμπιακό μίτινγκ Θεσσαλονίκης, Τσικλητήρεια, Βαρδινογιάννεια, Παπαφλέσσεια, κλπ.), μειώθηκε δραστικά η στήριξη στα αθλητικά σωματεία, περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό η κατάρτιση και η εξέλιξη των νέων προπονητών, ενώ έμεινε αναξιοποίητο και το κεφάλαιο των  Ελλήνων πρωταθλητών.

Μέχρι που φτάσαμε στο 2020 και μία παγκόσμια πλέον υγειονομική κρίση ήρθε να αλλάξει τα πάντα στην ανθρωπότητα. Όμως και πάλι εμείς μέσα από την παγκόσμια υγειονομική κρίση αυτό που βλέπουμε για τον  κλασικό αθλητισμό είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία, βλέπουμε τη μοναδική συγκυρία να αναθεωρήσουμε, να αναδιοργανώσουμε και να αναδιαρθρώσουμε τον ελληνικό στίβο. Βλέπουμε την κατάλληλη στιγμή για να δημιουργήσουμε το νέο όραμα και να βάλουμε έναν μεγάλο στόχο, για να προσφέρουμε αυτό που έχει στερηθεί η οικογένεια του ελληνικού στίβου, η αθλητική κοινωνία, η νεολαία μας. Βλέπουμε το νέο διευρυμένο ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει ο κλασικός αθλητισμός στην κοινωνία.

Γι αυτό και το «Θεσσαλονίκη 2028» είναι και πρέπει να είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου για εμάς. Είναι ο μεγάλος στόχος για να δείξουμε στους 1.300 αθλητές, τους 1.200 συνοδούς, τους 150 χιλιάδες φιλάθλους και τα 300 εκατομμύρια τηλεθεατές, που για μία εβδομάδα θα στρέψουν το βλέμμα τους σε αυτήν την γωνιά της Ευρώπης, ποιά είναι η ταυτότητα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης και να προβάλουμε ότι έχει να παρουσιάσει και να προσφέρει στη διεθνή αθλητική-πολιτιστική-τουριστική κοινότητα η Μακεδονία μας.

Είναι όμως και η μοναδική ευκαιρία για να επικοινωνήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε, να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε τα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων όχι μόνο να συστρατευθούν στο κοινό όραμα, τον κοινό στόχο, αλλά και να γνωρίσουν, να αφομοιώσουν και να μεταλαμπαδεύσουν τα πολύπλευρα μηνύματα και τους ρόλους που θα παίζει από εδώ και στο εξής ο κλασικός αθλητισμός, ώστε να καταπολεμηθούν σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε οικογένεια όπως είναι αυτό της υποκινητικότητας.

Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς!

Είμαστε όλοι μαζί και θα τα καταφέρουμε.

Πανεθνική Συστράτευση – Ομάδα Πρωτοβουλίας: “Δεύτερο Κύμα”

Άλλα 41 ονόματα πρωταθλητών, προπονητών, σωματείων, επιστημόνων, αθλητικών στελεχών και διακεκριμένων προσωπικοτήτων, συνταχθήκαν με  την διακήρυξη και αποτελούν το “δεύτερο κύμα” ανθρώπων του στίβου που προστέθηκαν στην “Κίνηση για την Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού”, την οικουμενική προσπάθεια για τη μετάβαση του ΣΕΓΑΣ στη νέα εποχή που αριθμεί πλέον 84 άτομα συνολικά στον μόλις ένα μήνα δραστηριοποίησής της.

Είναι η πρώτη φορά μετά από 23 ολόκληρα χρόνια που ο ΣΕΓΑΣ, η ελληνική ομοσπονδία του κλασικού αθλητισμού, θα αποκτήσει έως το τέλος του χρόνου νέα διοικητική ηγεσία και η συστράτευση όλων των δυνάμεων του χώρου είναι πρωτόγνωρη και ελπιδοφόρα, καθώς στην κίνηση της “Αναγέννησης” συμμετέχει πλειάδα πρωταθλητριών και πρωταθλητών που δόξασαν την χώρα μας και τίμησαν τον χώρο με το ήθος και την προσφορά τους.

Πρόκειται για αθλητές με αμέτρητες διεθνείς διακρίσεις, οι οποίοι αποφάσισαν να βγουν μπροστά, να ενώσουν δυνάμεις, να οργανωθούν και να ενταχθούν σε μία οικουμενική προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό, μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν μερικές μόνο εβδομάδες. Όλοι τους έτοιμοι, όλοι τους γνώστες και αποφασισμένοι να αφοσιωθούν και να προσφέρουν στο άθλημά τους από οποιοδήποτε πόστο κριθεί απαραίτητο.

Ονόματα που έχουν στην συλλογή τους Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς τίτλους, όπως η Τασούλα Κελεσίδου, η Όλγα Βασδέκη,  ο Χάρης Παπαδιάς, ο Γιώργος Θεοδωρίδης, η Πόπη Ουζούνη, ο Άγγελος Παυλακάκης, ο Σπύρος Ανδριόπουλος,ο Απόστολος Καθηνιώτης, o Αλέξης Αλεξόπουλος, η Μαρία Τσώνη, ο Μάριος Ευαγγέλου,ο Κυριάκος Μουτεσίδης, ένιωσαν πως ήρθε η δική τους ώρα και σε μία πανεθνική συστράτευση για την μετεξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό του ΣΕΓΑΣ, δηλώνουν παρών και είναι έτοιμοι να παίξουν ρόλο στην αλλαγή σκυτάλης για την ηγεσία του ΣΕΓΑΣ.

Συνοδοιπόροι των πρωταθλητών στην πρώτη γραμμή σε μία μοναδική σύμπλευση για το κοινό καλό, είναι και μεγάλα ιστορικά σωματεία της χώρας που πρωταγωνιστούν στον κλασικό αθλητισμό, όπως ο Πανελλήνιος, ο Ηρακλής, ο Ολυμπιακός,η ΑΕΚ ο Άρης, ο Τρίτωνας, η Παναχαϊκή, κορυφαίοι διαχρονικοί αθλητές με παγκόσμιους τίτλους όπως ο Βασίλης Μαγγανάς και ο Μάριος Χριστοφορίδης, αλλά και διακεκριμένοι καθηγητές των πανεπιστημίων μας με τεράστια προσφορά και κύρος στον χώρο, όπως η Φωτεινή Αραμπατζή (ΤΕΦΑΑ Σερρών), ο Πλούταρχος Σαρασλανίδης (ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης),ο Γιώργος Κυπραίος (Πανεπηστήμιο Πελοποννήσου) , η Αθανασία Σμυρνιώτου (ΤΕΦΑΑ Αθηνών), ο Κώστας Μαρτινίδης (ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής).

Το όραμα και ο στόχος της “Αναγέννησης” είναι ο κλασικός αθλητισμός να απευθυνθεί στην κοινωνία, να δηλώσει παρών σε όλα τα μεγάλα καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, να σταθεί δίπλα στο σωματείο, τον προπονητή, τον γονέα, τον αθλητή. Γι αυτό και δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη που στην “Αναγέννηση” συμμετέχουν και προσωπικότητες, όπως ο δήμαρχος Κατερίνης και με μεγάλες διακρίσεις πρωταθλητής, ο Κώστας Κουκοδήμος,ο διακεκριμένος καλλιτέχνης και  δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος,ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης αλλά και ο γιατρός-παλαιός πρωταθλητής  και βουλευτής Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός. Αμφότεροι παλιοί αθλητές και πρωταθλητές του στίβου, εντάχθηκαν κι αυτοί στην “Αναγέννηση” για να συμβάλλουν στον κοινό σκοπό.

Ακολουθεί η λίστα με τα 84 ονόματα πρωταθλητών, προπονητών, σωματείων, επιστημόνων, αθλητικών στελεχών και διακεκριμένων προσωπικοτήτων που έχουν συνταχθεί έως τώρα με την διακήρυξη και ηγούνται της “Κίνησης για την Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού”. 

1ΑκριβούΕιρήνηΠρωταθλήτρια/Προπονήτρια
2ΑλεξόπουλοςΑλέξιοςΠρωταθλητής/Πρόεδρος Πανελληνίου Γ.Σ.
3ΑναστασίουΓιώργοςΔήμαρχος Θήβας/Εκπρόσωπος ΓΣ Πίνδαρος Θήβας
4ΑνδρεάδηςΜπάμπηςΕκπρόσωπος ΣΑΠΚ Νεάπολης
5ΑνδριόπουλοςΣπύροςΠρωταθλητής/Διευθυντής ΑΣΑΕΔ
6ΑποστολάςΓιώργοςΠροπονητής Α.Ο  Ολυμπιάδα Κηφησιάς ΕΟΚΑ
7ΑραμπατζήΦωτεινήΠρόεδρος ΓΣ Σέρρες 93
8ΑρβανίτηςΕλευθέριοςΠρόεδρος Α.Σ. Άρης
9ΒαρσάμηςΝίκοςΠροπονητής Θεσσαλονίκης
10ΒασδέκηΌλγαΠρωταθλήτρια
11ΒασιλειάδηςΗλίαςΕκπρόσωπος Α.Π.Σ. Πυγμή Ευόσμου
12ΒούροςΓιάννηςΔήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας
13ΓιαννουλάκηςΑντώνηςΠροπονητής
14ΓρηγοριάδηςΔημήτριοςΠρόεδρος ΠΕΠΦΑ
15ΔαγκόγλουΙωάννηςΠροπονητής
16ΔαμασκηνόςΔημήτρηςΠροπονητής Α.Ε. Μεσογείων Αμεινίας  Ο Παλληνεύς
17ΔεμένεγαςΓιώργοςΔιαχρονικός αθλητής
18ΔεμερτζήςΔημήτριοςΕκπρόσωπος Ευβοικού ΓΑΣ
19ΔημητριάδηςΑθανάσιοςΜέλος  Δ.Σ. ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης
20ΕλευθερίουΕυάγγελοςΠροπονητής Α.Σ.  Φειδιππίδη Μαραθώνα
21ΕυαγγέλουΜάριοςΠρωταθλητής/Προπονητής
22ΖαμπέληςΒασίλειοςΠρωταθλητής/Προπονητής Α.Ο. Κούρος Αίγινας
23ΖησόπουλοςΒησσαρίωνΠρόεδρος Συλλόγου Δρομέων Υγείας Καρδίτσας
24ΖουγγουρίδηςΣταύροςΠροπονητής Α.Σ. Πύρρος Δήμας
25ΖουμπούληςΓιάννηςΠρόεδρος ΓΑΣ Ιλισός
26ΘεοδωρίδηςΓιώργοςΠρωταθλητής/Προπονητής ΦΣΚΑ Κοζάνης
27ΘέοςΦώτηςΠρόεδρος Γ.Σ. Ηρακλής
28ΙωαννίδηςΜάκηςΔημοσιογράφος
29ΚαθηνιώτηςΑπόστολοςΠρωταθλητής/Προπονητής Α.Ο. Μαγνησίας
30ΚαλοφύρηςΝίκοςΔρομικό Κίνημα Βουνού
31ΚαρυώτηςΜάκηςΑντιπρόεδρος Ολυμπιακή Δομή 2004
32ΚατσάραςΙωάννηςΠρόεδρος Ωρίων Καρδίτσας
33ΚελεσίδουΑναστασίαΠρωταθλήτρια
34ΚεφαλόπουλοςΝαπολέωνΟμοσπονδιακός Προπονητής
35ΚισκίνηςΣέργιοςΠρόεδρος  ΑΜΣ Αναγέννηση Πανοράματος
36ΚολιούΑλεξάνδραΓ.Σ. Κερατέας
37ΚολόκαςΠαντελήςΠρωταθλητής
38ΚότσιουΑντιγόνηΕκπρόσωπος Α.Ο Δίας Αχαρνών
39ΚουβαράςΝικόλαοςΠροπονητής  Α.Σ. Εσπερος 2004
40ΚουκοδήμοςΚώσταςΠρωταθλητής /Δήμαρχος Κατερίνης
41ΚουτελίδαςΗρακλήςΕκπρόσωπος ΓΕΑ Τρικάλων
42ΚρητικόςΝεοκλήςΠρωταθλητής/Βουλευτής
43ΚυπραίοςΓεώργιοςΚαθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
44ΛαζαρίδηςΣάββαςΠροπονητής ΑΣ Πανόραμα
45ΛιάπηςΑθανάσιοςΑντιπρόεδρος Α.Σ Κορωπίου Παπασιδέρης
46ΜαγγανάςΒασίλειοςΠρωταθλητής/Διαχρονικός Αθλητής
47ΜάγοςΣταμάτηςΠρωταθλητής/Προπονητής Ο.Φ.Κ.Α. Οι Ροδιονίκες
48ΜάδηςΙσίδωροςΔήμαρχος Παιανίας
49ΜαρτινίδηςΚωνσταντίνοςΕπίκουρος Καθηγητής ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής
50ΜιάρηςΝαπολέωνΠρωταθλητής/Προπονητής Α.Ο. Ρόδου Η Καλλιπάτειρα
51ΜουτεσίδηςΚυριάκοςΠρωταθλητής/Προπονητής Α.Ο.Βουλιαγμένης
52ΜπαρδήςΣίμοςΠροπονητής Σ.Κ.Α. Χολαργού-Παπάγου
53ΜπαμπαρούτσηςΑντώνιοςΠροπονητής Γ.Σ.Ερμής Ιλίου
54ΜπεκρήςΣπύροςΠροπονητής Γ.Σ. Πίνδαρος Θήβας
55ΜπερτσίμαςΓεώργιοςΓονέας
56ΟικονόμουΓιάννηςΠροπονητής Α.Γ.Σ. Το Οίον Αγίου Στεφάνου
57ΟυζούνηΠόπηΠρωταθλήτρια
58ΠαπαδιάςΧάρηςΠρωταθλητής/Εκπρόσωπος Α.Ο. Δρομέας Βάρης
59ΠαπαδόπουλοςΠέτροςΠρόεδρος Γ.Σ. Ακρίτας 2016
60ΠαπαργυρίουΙωάννηςΠροπονητής
61ΠαπαχαρίσηςΒασίλειοςΕπικεφαλής Αθλητικών Προγραμμάτων ΑΠΘ
62ΠαππάςΔημήτρηςΠρόεδρος Γ.Σ. Νίκη Βύρωνα
63ΠαυλακάκηΒασιλικήΓεν.Γραμ. ΑΠΟΦΚΑ  Ξάνθης
64ΠαυλακάκηςΆγγελοςΠρωταθλητής/Εκπρόσωπος Α.Ο. Κάλλιστος
65ΠίτσαςΓιάννηςΠροπονητής Πήγασος Αγίου Δημητρίου
66ΠοδιώτηςΙωάννηςΓεν.Γραμ.ΜΕΑΣ  Τρίτων Θεσσαλονίκης
67ΠολυγένηςΔημήτριοςΠρόεδρος Α.Σ. Έσπερος 2004
68ΠοτήρηΚατερίναΠροπονήτρια Γ.Σ. Άθλος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
69ΡαμπόταςΧρήστοςΕκπρόσωπος ΑΣ Θησέας
70ΣαλαμάνηςΚωνσταντίνοςΕκπρόσωπος Εδεσσαική ΓΕ
71ΣαρασλανίδηςΠλούταρχοςAν.Καθηγητής ΣΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης
72ΣμυρνιώτηΑθανασίαΚαθηγήτρια ΣΕΦΑΑ Αθηνών
73ΣούκουληΟυρανίαΕκπρόσωπος Α.Σ Σίσσυφος Κορίνθου
74ΣπυρομήτροςΑθανάσιοςΕκπρόσωπος Ερμής 1877
75ΣταμπολίτηςΚωνσταντίνοςΠροπονητής Κολλεγίου Α.Σ.Κ. Ντερή
76ΤασόπουλοςΑλκίνοοςΠρόεδρος Γ.Α.Σ. Αρχέλαος Κατερίνης
77ΤουντούρηςΠασχάληςΑν.Πρόεδρος ΕΑΚ Θεσσαλονίκης
78ΤσιλιγκίρηΧριστίναΣτέλεχος Αθλητικής Διοίκησης
79ΤσώνηΜαρίαΠρωταθλήτρια
80ΤσώνηςΝίκοςΔημοσιογράφος
81ΧατζηγιαννίδηςΓεώργιοςΕκπρόσωπος ΠΑΣ Ίκαρος Αλμωπίας
82ΧατζηιωάννουΒενετίαΠροπονήτρια Ερμής Σχηματαρίου
83ΧριστοφορίδηςΜάριοςΠρωταθλητής/Διαχρονικός Αθλητής