Ετοιμοι να προσθέσουν το… λιθαράκι τους για να οδηγηθεί ο ελληνικός αθλητισμός στο μέλλον είναι παλαιοί πρωταθλητές μας. Πρόκειται για αθλητές που διακρίθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, και τώρα νιώθουν έτοιμοι να στηρίξουν τα αθλήματά τους και από άλλες θέσεις. Ο αθλητικός νόμος 4639/2019, όπως και το τελευταίο νομοσχέδιο του υφυπουργείου Αθλητισμού, παρέχουν τα εχέγγυα για εκλογές με διαφάνεια με αποτέλεσμα παλαιές δόξες του αθλητισμού μας να δηλώσουν «παρών» για να βοηθήσουν με την εμπειρία τους τη νέα γενιά να βαδίσει, όπως και αυτοί, στον δρόμο των διακρίσεων.  

Το προσεχές Φθινόπωρο θα διεξαχθούν εκλογές σε όλες τις ομοσπονδίες, στις οποίες, σύμφωνα με τον Νόμο 4639/2019 δεν θα μπορέσουν να θέσουν υποψηφιότητα όσοι πρόεδροι έχουν συμπληρώσει τρεις θητείες ή το 71 έτος. Ετσι, παλαιοί πρωταθλητές μας θεωρούν χρέος τους να βοηθήσουν για την επόμενη ημέρα των αθλημάτων τους καθώς, σε κάποιες περιπτώσεις, οι ίδιοι παράγοντες έχουν υπογράψει τα δικά τους αθλητικά δελτία αλλά και των παιδιών τους.

«Με σύμμαχο την πολυετή εμπειρία μας επιθυμούμε να βοηθήσουμε τους νέους αθλητές. Οραματίζομαι τον στίβο σα μία οικογένεια όπου θα υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε Πολιτεία, ομοσπονδία, συλλόγους και γονείς. Πρέπει να πειστούν οι γονείς να φέρουν τα παιδιά τους στα στάδια. Οταν μου ζήτησαν από την «Κίνηση για την Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού» να βοηθήσω, αμέσως απάντησα ότι είμαι στη διάθεση του αθλήματός μου», δήλωσε στην «Κ» η δύο φορές «ασημένια» Ολυμπιονίκης της δισκοβολίας Τασούλα Κελεσίδου.

Η Ολυμπιονίκης της σφαιροβολίας Πόπη Ουζούνη μπορεί να κρίνει τα τεκταινόμενα του ελληνικού στίβου και ως μητέρα καθώς ο γιος της Αντώνης έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα στο ακόντιο (-16 ετών). «Θέλω να βοηθήσω για να επιστρέψω στον αθλητισμό αυτά που πήρα. Σε όλο τον κόσμο, παλαιοί αθλητές βρίσκονται σε διοικήσεις των αθλημάτων τους. Πρέπει να γίνει αυτό και στην Ελλάδα. Πρέπει σε διοικήσεις των αθλημάτων να βρίσκονται και άνθρωποι που τα έχουν υπηρετήσει όχι κάποιοι που βλέπουν τον ρόλο του παράγοντα σαν επάγγελμα».

Κατά καιρούς, παλαιοί αθλητές, όπως η Ολγα Βασδέκη, ζήτησαν να βοηθήσουν στα αθλήματά τους αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. «Αποφάσισα να εμπλακώ γιατί δεν βλέπω τίποτα να αλλάζει. Περίμενα ότι με τόσες διακρίσεις τα πράγματα θα γίνονταν καλύτερα αλλά δεν έγιναν. Πρέπει να μπουν σε διοικήσεις αθλητές που έχουν νέες ιδέες, όρεξη και βρίσκονται σε μία δημιουργική ηλικία. Τον αγαπάω αυτόν τον χώρο. Είκοσι χρόνια τον υπηρέτησα στα στάδια. Οταν σταμάτησα είπα πως θέλω να βοηθήσω όπου μπορώ αλλά κανένας δε με φώναξε. Δεν ζήτησα χρήματα, να βοηθήσω ήθελα», μας είπε η Ολυμπιονίκης του τριπλούν.

Εκτός από τον στίβο, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε άλλα αθλήματα υπάρχουν παλαιοί πρωταθλητές που είτε θα ηγηθούν μιας ομάδας είτε θα συμμετάσχουν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Ανάμεσα σε αυτά είναι η ιστιοπλοΐα, ο υγρός στίβος, η κωπηλασία, η άρση βαρών κ.α.

Της Σπυριδούλας Σπανέα από την εφημερίδα “Καθημερινή”.