Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές σοβαρές παρατυπίες και πολλά σοβαρά λάθη από πλευράς του ΣΕΓΑΣ. Αυτό όμως που έχει γίνει τώρα ξεπερνά τα όρια. Η αδιαφορία, η αμέλεια και η αφέλεια από τους υπεύθυνους του ΣΕΓΑΣ ακουμπά τα όρια της γελοιότητας. Το να “παίζεις” με τον ιδρώτα, τα δάκρυα και την σκληρή δουλεία την οποία κάνουν καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς οι αθλητές είναι τουλάχιστον ανεύθυνο  και δείχνει το μπάχαλο που επικρατεί στην ομοσπονδία.

Το να στερείς την επίσημη καταγραφή ενός πολύ μεγάλου παγκοσμίου ρεκόρ και άλλων πέντε πανελληνίων ρεκόρ. Ετσιθελικά και χωρίς καν να σε ενδιαφέρει στην πραγματικότητα δείχνει επίσης την πολύ μεγάλη και ντροπιαστική ανοργανωσιά που επικρατεί στον ΣΕΓΑΣ.

Φυσικά, το λιγότερο που θα έπρεπε και υποχρεούνται να κάνουν στην ομοσπονδία είναι να πάρουν την ευθύνη του ντροπιαστικού αυτού γεγονότος πάνω τους και να ζητήσουν και συγγνώμη από τις αθλήτριες και τους προπονητές τους.  Τελικά, δεν έχουν το σθένος να κάνουν ούτε τα απολύτως απαραίτητα. Αντιθέτως, μάλιστα, ο κύριος επιφανής υπεύθυνος για όλο αυτό.  Ο  Γιάννης Κουτσίωρας, ομοσπονδιακός προπονητής και υπεύθυνος όλων των εθνικών ομάδων αλλά και όλων των εθνικών πρωταθλημάτων έσπευσε να ρίξει την ευθύνη για τη μη πραγματοποίηση ελέγχων ντόπινγκ μετά τον αγώνα στο ΕΣΚΑΝ. Λέγοντας παράλληλα ένα απλό και τελείως τυπικό λυπάμαι, που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Η αλήθεια -την οποία είτε  παραφράζει σκοπίμως, είτε ακόμα χειρότερα δεν γνωρίζει- ο Κουτσιώρας είναι πως την ευθύνη ώστε να ενημερωθεί το ΕΣΚΑΝ και να στείλει ανθρώπους οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους ντόπινγκ την έχει αποκλειστικά η ομοσπονδία.  Το αυτό μάλιστα αναφέρει και η προκήρυξη των αγώνων. Την οποία συντάσσει και δημοσιεύει η ίδια η ομοσπονδία. Την ενοχή του Κουτσιώρα για την έλλειψη ελέγχων ντόπινγκ  μαρτυρούν τα ίδια του τα λόγια. Αφού στην ανακοίνωση του αναφέρει μεταξύ άλλων, πως η World Athletics θα πρέπει(παράνομα) να αναγνωρίσει επίσημα το παγκόσμιο ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο χωρίς να της έχει γίνει έλεγχος ντόπινγκ.

Εννοείται, πως ο Κουτσιώρας “τελειώνει” από την ομοσπονδία μετά από αυτήν την ολέθρια γκάφα. Αυτό όμως δεν λέει απολύτως τίποτα. Ποιος να πει τι,  στην Ελίνα Τζένγκο που έκανε τεράστιο παγκόσμιο ρεκόρ με βολή στα 63.96 επίδοση που την κατατάσσει και δεύτερη όλων των εποχών στην Ελλάδα. Στην Όλγα Φιάσκα που έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ της Αναστασίας Τζουμελεκέκα στα 10.000μ βάδην. Στην Πολυνίκη Εμμανουηλίδου που έκανε πολύ μεγάλη επίδοση με 11.71 στα 100μ. Στη Σπυριδούλα Καρύδη που έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ της Νίκης Ξάνθου πετώντας στο μήκος στα 6.71. Αλλά και στην Άννα Χατζηπουργάνη που πέτυχε και αυτή πανελλήνιο ρεκόρ στα 400μ με εμπόδια. Ποιος θα απολογηθεί σε αυτές τις αθλήτριες; Βεβαίως, και να απολογηθεί κάποιος μικρή σημασία έχει διότι η ζημία έχει ήδη γίνει και είναι ανεπανόρθωτη.

Φυσικά, επειδή υποχρεούμαστε να εξετάσουμε όλες της πτυχές του θέματος, θα χρειαστεί να υποβάλουμε κάποια ερωτήματα με αποδέκτη φυσικά τον ΣΕΓΑΣ: Ο Κουτσιώρας ισχυρίζεται πως την ευθύνη που δεν υπήρξαν έλεγχοι ντόπινγκ στα πανελλήνια πρωταθλήματα κ18 και κ20 την έχει το ΕΣΚΑΝ. Αυτό από που προκύπτει; Ο συγκεκριμένος οργανισμός δε θα έπρεπε να ενημερωθεί από την ομοσπονδία για να στείλει ανθρώπους;   Γιατί  δεν ενημερώθηκε; Και για να προλάβω τυχών αντιδράσεις, καλά,όλα αυτά για τα πανελλήνια μικρών κατηγοριών. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών γυναικών στην Πάτρα γιατί ενώ θέλησε να κάνει αιφνίδιο έλεγχο βρήκε τις  πόρτες κλειστές και πάλευε να μπει  μέσα; Γιατί δεν είχαν προγραμματιστεί έλεγχοι και δεν είχε ενημερωθεί το ΕΣΚΑΝ; Μήπως οι άνθρωποι του ΣΕΓΑΣ και οι υπεύθυνοι των αγώνων ήθελαν κάτι να κρύψουν; Μήπως ήθελαν να προστατεύσουν κάποιον έτσι ώστε να μην υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ; Μήπως τελικά η έλλειψη  ελέγχων ντόπινγκ ήταν επιτηδευμένη από τον ΣΕΓΑΣ;

Εξετάζοντας λοιπόν όλα τα δεδομένα, και έχοντας λάβει υπόψιν πως σε κανένα από τα πανελλήνια(ακόμα χειρότερα στην Πάτρα)  δεν υπήρχε έλεγχος καταλήγουμε πως αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι. Το ποιο πιθανό σενάριο μάλιστα είναι πως όλο αυτό με την μη ύπαρξη ελέγχων ντόπινγκ έγινε επίτηδες. Το χειρότερο όμως για τον ΣΕΓΑΣ, είναι το ότι έγινε επαναλαμβανόμενα. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση…

Τάσος Βουγιουκλίδης – Sportime