Η Αναστασία (Τασούλα) Κελεσίδου είναι μια από τις μεγαλύτερες αθλήτριες που έχε αναδείξει ο ελληνικός κλασικός αθλητισμός. Με επιτυχίες και συνεχή παρουσία στο βάθρο (στη δισκοβολία) σε μεγάλες διοργανώσεις από το 1999 έως το 2004, έφτασε στην κορυφαία της στιγμή αρχικά το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϋ όπου ανέβηκε στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου. Μια τεράστια διάκριση που επανέλαβε και το 2004 στην Αθήνα. Έχει τρία μετάλλια από παγκόσμια πρωταθλήματα (ασημένιο στη Σεβίλλη το 1999, χάλκινο το 2001 στο Έντμοντον, ασημένιο το 2003 στο Παρίσι μπροστά αυτή τη φορά από την άλλη Ελληνίδα δισκοβόλο, Κατερίνα Βόγγολη), ένα Ευρωπαϊκό (χάλκινο το 2002 στο Μόναχο) και πλήθος άλλων διακρίσεων.

Τώρα, αναζητά το…χρυσό  μετάλλιο σε ένα άλλο μετερίζι, διεκδικώντας την προεδρία του ΣΕΓΑΣ στις επικείμενες εκλογές. Η Τασούλα Κελεσίδου λίγα 24ωρα πριν τις κρίσιμες εκλογές στην αρχαιότερη ομοσπονδία, ανοίγει τα χαρτιά της στο sports3.gr και τον Θοδωρή Νταβέλο

Μιλάει για τα πλάνα της, την αντίπαλο της – επίσης πολύ μεγάλη αθλήτρια Σοφία Σακοράφα, την ατζέντα της, τη διοίκηση Παναγόπουλου – Σεβαστή, την ομάδα της οποίας ηγείται, αλλά και σε πιο προσωπικό επίπεδο.

– Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα διοικητικά του στίβου και ειδικά με τη θέση της προέδρου;

«Επί σειρά ετών, για να ακριβολογώ από την περίοδο που σταμάτησα ενεργά τον αθλητισμό, το ενδιαφέρον μου για το στίβο και το ΣΕΓΑΣ παρέμεινε αμείωτο. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αθλητές και όλο το οικοδόμημα της ομοσπονδίας δεν ήταν κάτι ξένο προς εμένα. Ζούσα και ζω την κάθε στιγμή παραμένοντας ενεργό μέλος. Η σκέψη για την ενασχόληση με τα διοικητικά δεν ήταν τωρινή. Ήταν αποτέλεσμα συζητήσεων και προβληματισμών με τα περισσότερα παιδιά και στελέχη του αθλητισμού επί σειρά ετών. Τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες. Οι συνεργάτες μου με τίμησαν με την εξαιρετική πρόταση να είμαι και επικεφαλής της κίνησης και πρόεδρος της ομοσπονδίας».

-Πότε πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφια;

«Η οριστική απόφαση πάρθηκε από τις αρχές του καλοκαιριού. Ήταν όπως σας προανέφερα αποτέλεσμα συζητήσεων αλλά και επιβεβλημένη από τις εξελίξεις. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για μια διοίκηση, που ουσιαστικά ήταν 24 χρόνια στη διοίκηση της ομοσπονδίας, και δεν υπήρχαν πλέον άλλα περιθώρια. Έχουμε οραματιστεί την επόμενη μέρα, θα δουλέψουμε με αυταπάρνηση και θέλω να είστε σίγουροι ότι θα επιτύχουμε!»

-Η άποψη σας για την αντίπαλο σας στην προεδρία, Σοφία Σακοράφα;

«Την τιμώ ως αθλήτρια. Φυσικά και θα συνεργαστώ μαζί της στην επόμενη μέρα του ΣΕΓΑΣ. Φαντάζομαι ότι θα έχει συμμετοχή στα κοινά της ομοσπονδίας και μπορεί να βοηθήσει. Ξέρετε δεν θέλω να κρίνω αρνητικά τους ανθρώπους, ειδικά όταν προερχόμαστε από τον ίδιο χώρο. Ορισμένοι συνεργάτες μου αρκετές φορές έχουν σχολιάσει ότι η Σακοράφα για πολλά χρόνια δεν είχε ασχοληθεί με το στίβο. Ή ακόμη κριτικάρουν τις πολιτικές τις θέσεις και απόψεις. Και εγώ διαφωνώ, γιατί δεν θέλω στο στίβο να κυριαρχούν πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε μία γόνιμη συνεργασία.»https://www.youtube.com/embed/bmynE8Xbx2I?start=12&feature=oembed

-Η ατζέντα σας για την επόμενη μέρα του στίβου;

«Σκληρή δουλειά από την πρώτη μέρα. Όπως όλα δείχνουν, η Αναγέννηση θα αναλάβει τις τύχες του ΣΕΓΑΣ από την ερχόμενη Τετάρτη. Έχουμε σχεδιάσει ένα πλάνο ανάπτυξης που θα φέρει επανάσταση σ’ όλο το οικοδόμημα και πιστέψτε με για να το υλοποιήσουμε χρειάζονται όλοι, οι ανάγκες θα είναι μεγαλύτερες και δεν περισσεύει κανένας.

Το σωματείο, ο αθλητής, ο προπονητής είναι η προτεραιότητά μας. Η δημιουργία χώρων και εγκαταστάσεων, η αποκέντρωση, η διεκδίκηση και οργάνωση μεγάλων αγώνων.   

Η επικοινωνιακή αναγέννηση του στίβου είναι επίσης ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα. Στην εποχή των media δεν μπορεί να έχει εξαφανιστεί ο στίβος από αυτό που κάποτε λέγαμε καθημερινό ρεπορτάζ.  Ή για να το πω πιο απλά δεν επιτρέπεται ο ΣΕΓΑΣ να έχει ένα τριτοκοσμικό σημείο αναφοράς στο διαδίκτυο.   

Όλα απαιτούν δουλειά και θα είμαστε μπροστά από την ερχόμενη Πέμπτη.»

Πώς χαρακτηρίζετε τον εαυτό σας;

«Είναι δύσκολο να μιλάς για τον εαυτό σου. Νομίζω ότι καλύτεροι κριτές είναι οι άλλοι. Εκτιμώ ότι αυτό που πάντα με χαρακτήριζε ήταν η θέληση και η σιδηρά πειθαρχία! Πάντα έβαζα στόχους και ήξερα να τους επιτυγχάνω! Στην διαδρομή μου, ήθελα να βαδίζω σε ένα δρόμο που κυριαρχούσαν οι αρετές! Και αυτό που διδάσκω στα παιδιά μου γιατί είμαι και μητέρα είναι το ήθος και η εντιμότητα. Πιστεύω ότι έχω υπηρετήσει την πορεία ζωής μου βασισμένη σε αυτές τις αξίες.»

-Πώς κρίνετε τη διοίκηση Παναγόπουλου/Σεβαστή;

«Από την στιγμή που διεκδικώ την προεδρία του ΣΕΓΑΣ μαζί με μία εξαιρετική ομάδα είναι προφανές το ότι διαπίστωσα αδυναμίες και λάθη. Νομίζω ότι αυτή η διοίκηση και κούρασε και κουράστηκε. Ξέρετε σε διοικητικό επίπεδο δεν αρκούν οι προθέσεις. Εκείνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε δυστυχώς μία μονοτονία. Χάθηκε η έμπνευση και το όραμα.

Εγκαταλείφτηκαν τα σωματεία στην τύχη τους, η λειτουργία της ομοσπονδίας παρέπεμπε περισσότερο σε έναν δημόσιο οργανισμό. Δεκάδες νέα παιδιά εγκατέλειπαν το στίβο στην εφηβική τους ηλικία, διότι τα κίνητρα ήταν μηδαμινά. Χρηματοδότες του αθλητισμού ήταν οι οικογένειές τους, αλλά αυτά μπορούν και πρέπει να αλλάξουν! Τόσο σε θεσμικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο.

Δεν μπορεί να μην υπάρχουν αγωνιστικοί χώροι και στάδια για τον κλασικό αθλητισμό. Αυτό είναι θέμα προτεραιότητας και πίστεψε με ήδη έχω εργαστεί πάρα πολύ πάνω σε αυτό!

Η πίεση για την υλοποίηση ορισμένων στόχων δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο σε επίσκεψη σε υπουργικά γραφεία. Πρέπει να είναι συνεχής και να μην θυμόμαστε τα μεγάλα ζητήματα κάθε τέσσερα χρόνια όταν έχουμε εκλογές και να λέμε φταίει η πολιτεία.»

-Στην πλειοψηφία η κίνηση σας αποτελείται από πρώην αθλητές. Σας «κατηγορούν» πως δεν ξέρουν από διοίκηση.

«Θα μπορούσα να απαντήσω και εγώ, πότε στα 24 χρόνια αυτή η διοίκηση ζήτησε από έναν αθλητή να συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας; Μόνο τώρα που βγήκαμε μπροστά εμείς. Η κίνηση μας αποτελείται από επιτυχημένους αθλητές που δημιούργησαν νέα σωματεία ή ηγούνται ιστορικών σωματείων αλλά και από στελέχη του αθλητισμού μας, που γνωρίζουν όσο κανείς άλλος το αντικείμενο.

Από την στιγμή που διεκδικούμε την διοίκηση της ομοσπονδίας και πιστεύω ότι εμείς είμαστε αυτοί που θα νικήσουμε στις εκλογές, θέτουμε τον εαυτό μας την κρίση του φίλαθλου κόσμου. Σήμερα μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτή η νέα διοίκηση θα σας εκπλήξει. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των σωματείων και είμαι βέβαιη ότι θα νιώθουν περήφανοι για την επιλογή τους στην ολοκλήρωση της θητείας μας.»

-Πρώτη γυναίκα πρόεδρος στον ΣΕΓΑΣ στα 124 χρόνια ιστορίας του – Τι σημαίνει αυτό;

«Προσωπικά για μένα είναι σημαντικό. Μην ξεχνάτε ότι οι γυναίκες ήταν μεγάλες πρωταγωνίστριες στην ανάπτυξη του ελληνικού στίβου. Την άνοιξη του αθλητισμού μας την έφερε η Βούλα Πατουλίδου για να ακολουθήσουν πολλά γυναικεία μετάλλια. Η Βούλα είναι η γυναίκα ορόσημο και πρότυπο για όλες εμάς που ακολουθήσαμε. Μας έδειξε το δρόμο! Έχω πει βέβαια και το ξανατονίζω ότι δεν θα ήθελα να με θυμούνται ως την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, αλλά ως μία καλή πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ. Γιατί όχι, η καλύτερη. Γι’ αυτό θα προσπαθήσω πάρα πολύ σας το υπόσχομαι.»

-Υπάρχει ελεύθερος χρόνος για την ενασχόλησή σας με τον ΣΕΓΑΣ. Είσαστε μητέρα, σύζυγος, με τη δική σας σταδιοδρομία εκτός αθλητισμού… και ΣΕΓΑΣ.

«Παίρνοντας την απόφαση ήξερα τι χρειάζεται η ανάληψη της συγκεκριμένης θέσης και έχω προετοιμαστεί. Γνωρίζω τις θυσίες που απαιτούνται και τις δυσκολίες που βάζω στην προσωπική μου ζωή. Αλλά μην ξεχνάτε ότι αυτή η ζωή, είναι αφιερωμένη στο στίβο από τα πρώτα μου βήματα.»

-Πολλοί πρωταθλητές με ανακοίνωση τους ουσιαστικά βγήκαν εναντίον σας.

«Εκτιμώ ότι θέλησαν να τους βγάλουν εναντίον μου. Πολύ ξεχνούν ότι και εγώ έχω υπάρξει αθλήτρια και πολλές φορές υπήρχε προσπάθεια να λειτουργήσουμε ως μοχλός πίεσης. Οι αθλητές είναι ταγμένοι σε συγκεκριμένο ρόλο και σκοπό και εγώ ως διοίκηση θα πρέπει να τους παρέχω και να δημιουργώ τις συνθήκες για να κάνω το έργο τους ευκολότερο. Και βεβαίως οι αθλητές θα διεκδικούν αυτές τις συνθήκες. Το παράλογο είναι, να προσπαθήσω να τους οδηγήσω σε λάθος δρόμους. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με κανέναν αθλητή και το ξέρουν όλοι. Είμαι μία από αυτούς και θα είμαι πάντα εκεί γι αυτούς από την πρώτη στιγμή που θα εκλεγώ. Έτσι θέλω να με νιώθουν!»

Η άποψη σας για τη κυβερνητική μεταρρύθμιση στον αθλητισμό

«Υπήρξε ανάγκη για μια αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και των συνθηκών. Είχε φτάσει είχε ωριμάσει ο χρόνος. Αυτό που λέμε επαγγελματικός αθλητισμός είχε δυστυχώς καλύψει. Το σύνολο των δραστηριοτήτων και τα σωματεία ως φορείς κυρίως της ερασιτεχνικής ανάπτυξης είχαν εγκαταλειφθεί!

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από το στοίχημα θα πηγαίνει απευθείας για την στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και τα σωματεία. Αυτό το χαιρετίζουμε, ακόμη και το όριο ηλικίας που τέθηκε για τις διοικήσεις των ομοσπονδιών είναι κάτι που δεν είναι αρνητικό.   

Για παράδειγμα, βγήκα την ερχόμενη εβδομάδα πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Φαντάζεστε, μετά από 24 χρόνια να είμαι ακόμη πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και να διοικώ τον ελληνικό στίβο; Αυτό είναι έξω από κάθε λογική, όποια κι αν είναι η προσφορά μου. Και επιτέλους, αν δεν μπορώ εγώ να το καταλάβω ή δεν μπορούν οι συνεργάτες μου να μου το πουν, κάποιος θα πρέπει να μου δείξει το δρόμο.»