Μόλις 2 μήνες μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του ΣΕΓΑΣ και λίγες μέρες πριν τους Πανελλήνιους Αγώνες Στίβου αρχίζει και φαίνεται όλη η προβληματική κατάσταση της Ομοσπονδίας, η οποία κρυβόταν κάτω από το χαλί της απόλυτης συγκάλυψης.

Δυστυχώς, αντί να αντιμετωπίζουμε την δύσκολη φετινή αθλητική χρονιά (λόγω Covid-19) και τα μεγάλα προβλήματα των αθλητών και των προπονητών, τα μέλη του Δ.Σ. της ομοσπονδίας βομβαρδίζονται με εξώδικα ιδιωτικών εταιρειών και συνεργατών του μαραθώνιου δρόμου, οι οποίοι ζητούν στο όνομα αγνώστων σε εμάς συμβάσεων εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ απειλώντας ότι θα δεσμεύσουν τα πενιχρά ούτως ή άλλως χρήματα της κρατικής επιχορήγησης, αφήνοντας στον αέρα όλο το οικοδόμημα του ελληνικού στίβου.

Συγχρόνως νέα χρέη αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ απαιτούνται από τον διεθνή οργανισμό Διοργάνωσης Μαραθωνίων (ΑΙΜS) δημιουργώντας ένα αποπνικτικό περιβάλλον για τον ΣΕΓΑΣ.

Η Αναγέννηση και οι δέκα σύμβουλοί της που εκλέχθηκαν στο Δ.Σ. μπροστά σ’ αυτά τα μεγάλα ζητήματα που έχουν προκύψει, έθεσε τα εξής ζητήματα:

  1. Να δοθούν όλες οι δημόσιες συμβάσεις μεταξύ της εταιρείας SYNERGY και του ΣΕΓΑΣ από το 2006 εώς το 2020 στα μέλη του Δ.Σ. Οι απαντήσεις της κ. Σακοράφα ‘’να πάτε να τις δείτε επί τόπου στα γραφεία, αλλά να μην περιέλθουν στα χέρια σας‘’ (όπως έχουν δικαίωμα τα μέλη του Δ.Σ.), δημιουργούν μια σκοτεινή ατμόσφαιρα απόκρυψης των περιβόητων συμβάσεων, οι οποίες μάλιστα είναι δημόσιες όπως η Ανώτατη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΑΑΔΣ) έχει αποφανθεί το 2014!
  2. Να παρουσιαστεί στο Δ.Σ. ο κ. Ασημακόπουλος και να μας εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στα εξώδικα, να εξηγήσει την πορεία μέχρι τώρα των οικονομικών του απαιτήσεων και να μας δώσει εξηγήσεις τι εννοεί ότι ο Μαραθώνιος του 2021 είναι προβληματικός στην διοργάνωση του.
  3. Δεν δίνουμε καμία εξουσιοδότηση για εν λευκώ αναδιαπραγμάτευση στην κ. Σακοράφα, συμβάσεων που δεν τις γνωρίζουμε, που είναι κρυπτόμενες και απαραβίαστες ως το νέο άβατο της χώρας (μετά το άβατο του Αγίου Όρους…). Οι ευθύνες για τις μέχρι τώρα κινήσεις των προηγούμενων διοικήσεων είναι μεγάλες αν και εφόσον αποδειχθεί ότι είχαμε ουσιαστικά απευθείας αναθέσεις φωτογραφικών δημοσίων συμβάσεων εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες λειτουργούσαν πάντα εν κρυπτώ και χωρίς να έχει αποδοθεί πουθενά και ποτέ ‘’λογαριασμός’’ για το τι αποκόμισε αλλά και τι πλήρωσε ο ΣΕΓΑΣ σε όλες αυτές τις συμβάσεις. Είναι φανερό ότι δεν προτιθέμεθα να συμμετέχουμε σε καμία εν κρυπτώ ‘’αναδιαπραγμάτευση’’ δίνοντας συγχωροχάρτι σε κανέναν, αν και εφόσον αποδειχθεί ότι λειτούργησε εις βάρος των συμφερόντων των αθλητών, προπονητών και συλλόγων του στίβου.
  4. Μένουμε σταθεροί στο αίτημα μας για ανοιχτά Διοικητικά Συμβούλια του ΣΕΓΑΣ έτσι ώστε να έχει πλήρη ενημέρωση η αθλητική οικογένεια του στίβου. Η υπεκφυγή της κ. Σακοράφα δεν είναι αποδεκτή πλέον. Έχει υποχρέωση να λειτουργήσει υπό καθεστώς διαφάνειας και πλήρους ενημέρωσης καθώς συσσωρεύονται μεγάλα προβλήματα μπροστά μας.

Για εμάς είναι αδιανόητο την ώρα που κάποιοι μας βομβάρδιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για την έλλειψη χρημάτων και την ‘’κακή’’ πολιτεία που δεν στηρίζει τον στίβο, κάποιοι συμμετείχαν σε ένα απροσδιόριστο πάρτυ εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε γύρω από τον Μαραθώνιο χωρίς να έχουν δώσει λόγο για την διαχείριση τους.

Την ίδια στιγμή κάποιοι ζητούν απίθανα ποσά που ο μέσος αθλητής, προπονητής και σύλλογος δεν θα τα δουν ούτε σε τρεις ζωές και από πάνω κάποιοι άλλοι να παριστάνουν και τους εξυγιαντές… του στίβου.

Η Αναγέννηση εκπροσωπώντας μόνο τους αθλητές, τους προπονητές και τους συλλόγους που αγωνιούν κάθε μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό, θα κάνει τις κινήσεις που επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον και θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα της όπως θα τα αναλύσουμε σε επόμενες ανακοινώσεις μας.