Με αίσθημα ευθύνης η ‘’Κίνηση για την Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού’’ τοποθετήθηκε σε όλα τα Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ το προηγούμενο έτος με τεκμηριωμένο λόγο και προτάσεις για τον ελληνικό στίβο. Ένας χρόνος δημιουργικής παρουσίας με προτάσεις που υιοθετήθηκαν με αποτέλεσμα να μπορούν σήμερα τα παιδιά μας να έχουν πολλές αγωνιστικές ευκαιρίες καθώς τηρούνται πλέον δύο απαράβατες αρχές για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες στον ελληνικό στίβο.


α) Να ισχύουν τα όρια της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για συμμετοχή των αθλητών μας στους διεθνείς αγώνες και
β) Να καταρτίζεται πλήρως η Εθνική Ομάδα για τα Βαλκανικά Πρωταθλήματα.


Όλοι θα θυμούνται τις αποστολές των προηγούμενων ετών της Εθνικής Ομάδας με ελάχιστα μέλη στους διεθνείς αγώνες, ενώ φέτος απολαύσαμε πλήρη Εθνική Ομάδα στους Βαλκανικούς και αποστολές με πολλά παιδιά στα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών.


Είμαστε υπερήφανοι γιατί με δικές μας προτάσεις και πιέσεις, υιοθετήθηκε από την ομοσπονδία αυτό το μοντέλο αγωνιστικής παρουσίας!


Όλοι θα θυμούνται ότι χάρη στο δικό μας πρόγραμμα που συνοπτικά παρουσιάστηκε μέσω του «Δωδεκάλογου», η «διοίκηση Σακοράφα» προσπάθησε να υιοθετήσει το δικό μας μοντέλο για τους τομείς του υψηλού και αναπτυξιακού αθλητισμού, καθώς επίσης προσπάθησε να καρπωθεί την κατάργηση των μηδενικών συμβολαίων των ομοσπονδιακών προπονητών, κάτι που ως γνωστόν επέβαλε ο νέος αθλητικός νόμος που ψηφίστηκε την προηγούμενη χρονιά.


Η κριτική μας στον πρώτο χρόνο «διοίκησης Σακοράφα» ήταν τεκμηριωμένη, συστηματική και πάντα με την επιδίωξη να υπάρξει βελτίωση των δεδομένων του στίβου στην Ελλάδα. Δυστυχώς δεν υπήρξαν ανοικτά συμβούλια προς τα σωματεία με ευθύνη της «διοίκησης Σακοράφα», που προφανώς δεν ήθελε να λάμψει η αλήθεια των λόγων του κάθε μέλους του ΔΣ. Εμείς επιμένουμε σε αυτή την πρόταση: ελεύθερη πρόσβαση και ενημέρωση όλων των σωματείων μέσω των ανοικτών συνεδριάσεων του ΔΣ.
Αν είχαμε ανοιχτές συνεδριάσεις όλα τα σωματεία θα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν από πρώτο χέρι το μεγάλο αγώνα που δώσαμε τους τελευταίους έξι μήνες για να αποδοθεί όλο το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούνται τα σωματεία για το 2020. Ένα ποσό που η ομοσπονδία το εισέπραξε από την ΓΓΑ στο ακέραιο, αλλά που η «διοίκηση Σακοράφα» δεν ήθελε να το αποδώσει. Μετά από δικές μας έντονες πιέσεις και ανάδειξη του θέματος, αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει για να αποδοθεί μέρος αυτού του ποσού.


Αν είχαμε ανοιχτές συνεδριάσεις όλα τα σωματεία θα γνώριζαν ότι επί 10 μήνες η «Αναγέννηση» έθετε με επιμονή την ανάγκη εκλογής τακτικού εκπροσώπου στην ΕΟΕ από γενική συνέλευση εν αντιθέσει με την επιδίωξη της «διοίκησης Σακοράφα», να διοριστεί η αναπληρωματική εκπρόσωπος, χωρίς την βούληση των σωματείων. Στην γενική συνέλευση, ως γνωστόν θα υπάρξει επιτέλους η εκλογή τακτικού εκπροσώπου στην ΕΟΕ καλύπτοντας μια ανεπίτρεπτη απουσία 10 μηνών του ΣΕΓΑΣ από το κέντρο των Αθλητικών και Ολυμπιακών εξελίξεων και ελπίζουμε ότι η ενωτική και δημιουργική υποψηφιότητα του Νίκου Τσώνη θα επιβεβαιωθεί από το σύνολο των σωματείων.


Από εκεί και πέρα δεν ψηφίσαμε καμία πράξη για την οποία δεν έχουμε ενημέρωση, ενώ αντιθέτως, ψηφίσαμε όποιες προτάσεις είχαν τεκμηριωμένη εισήγηση και πλήρη στοιχεία. Ο ΣΕΓΑΣ έχει καινούργια χρέη τα οποία μάθαμε μετά τις εκλογές του ’21, ειδικά από τις διοργανώσεις του Μαραθώνιου. Προσφάτως κατατέθηκαν και αγωγές για αυτά τα χρέη, χωρίς να έχει υπάρξει καμία αναλυτική ενημέρωση των μελών του ΔΣ (αντιθέτως αποκλείστηκε η Αναγέννηση από τη συμμετοχή της στα όργανα του Μαραθωνίου) από την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ.


Η θέση της ‘’Αναγέννησης’’ για τη θητεία της κ. Σακοράφα είναι ότι εξελέγη το 2021 και η θητεία της διαρκεί μέχρι το 2024. Τηρώντας αυτή την αρχή δεν μπαίνουμε σε παραπλανητικές συζητήσεις και τυχοδιωκτικές συμπεριφορές έναντι του θεσμού του ΣΕΓΑΣ. Πάνω από όλους μας είναι ο ΣΕΓΑΣ και ο ελληνικός στίβος. Κρατάμε τις επιφυλάξεις μας για πτυχές της ‘’διοίκησης Σακοράφα’’ τις οποίες καταθέτουμε και συγχρόνως θα επιδιώκουμε να υπάρχει πάντα μια αναγεννητική πορεία του ελληνικού στίβου. Οι αντιρρήσεις και οι επιφυλάξεις μεγάλης μερίδας των σωματείων, όπως μας κατατίθενται, είναι σεβαστές και πρέπει να καταγράφονται.


Το εκλογικό ραντεβού για ανάδειξη νέας διοίκησης είναι αυτό που το καταστατικό του ΣΕΓΑΣ προβλέπει, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2024. Μέχρι τότε ευελπιστούμε σε καλύτερες μέρες, είμαστε παρόντες σε κάθε έκφανση του ελληνικού κλασικού αθλητισμού και δηλώνουμε ότι επιδίωξη μας είναι το όραμα της αναγέννησης του στίβου, το οποίο δεσμευόμαστε ότι θα γίνει πραγματικότητα!